Werk is voor mij inspannen en ontspannen

Ondernemen, zelf beslissingen maken en een beetje eigenwijs en solo door het leven gaan is een levensstijl. Het moet je passen. Vrijdagavond, gewoon weer een week om. Als ik op mijn telefoon kijk, zie ik dat het 9 maart is. Hoe dan? Afgelopen week is wel weer een gevalletje rollercoaster. Wat kan er toch veel gebeuren, waar je van straalt, leert en waar je van baalt.

Ik straalde afgelopen zaterdag in het FD, met een artikel over Prosos in relatie met mijn MINI.
Ik leerde van een moment in mijn bedrijf waar risico’s en aansprakelijkheid aan de orde zijn.
Ik baalde omdat wij met elkaar een fout hebben gemaakt -> waar wij met elkaar verantwoordelijk voor zijn. Ik zeg altijd: ‘We zijn onderdeel van de klant, dan kan je nu niet weglopen voor je verantwoordelijkheden’.

Emoties Ondernemerschap

Bij het ondernemerschap komen meer emoties vrij waar ik soms niet van wist dat ze bestonden. Soms kan ik mij heel sip voelen, met de vraag: “Waarom moet Prosos dit allemaal doorstaan? Waarom wij?” Toch kan ik oprecht schrijven, dat ik in de meeste gevallen trots ben, omdat als wij niet de tijd en energie zouden geven, die wij met een paar mensen geven. Wij nooit Prosos waren en nooit de klanten mochten assisteren, die wij nu met veel trots en plezier elke dag weer onze energie geven.

Werk-privé balans achterhaald begrip

Toch blijft wekelijks wel op een manier terugkomen “Anita, wat is jouw balans tussen werk en prive”. “Je moet wel even rust nemen hoor…” en dan denk ik, waarom? Wat is het verschil? Wat maakt dat er balans moet zijn voor iedereen in werk en privé. In een ver verleden heb ik gesproken met Callista Roelofs. Een artikel van haar heb ik hieronder in mijn eigen woorden omgezet, omdat het voor mij zo is. Heel bijzonder dat ik vanavond contact had met Anny Camperman, mijn oud collega en maatje, met luisterend oor juist op de momenten dat je het even nodig hebt. Door haar ooit in contact gekomen met Callista. Zo valt alles weer op zijn plek, zo ook na deze onrustige week.

Waarom is het zo belangrijk om een scheiding te hebben tussen prive en werk?

Hoe belangrijk is het toch voor iedereen als je zegt dat dat dit verschil voor jou niet relevant en/of belangrijk is. Zo’n herkenbare vraag: “Leef je om te werken of werk je om te leven?” Mijn antwoord is altijd, geen idee, dit is voor mij helemaal geen relevante keuze. Ik ben iemand die de passie heeft om alles uit het leven te halen wat erin zit. Werk is een manier om mijn talent te benutten en daarmee iets te betekenen voor anderen dat waardevol is. Dus nee, ik werk niet om te leven. Werk ís leven: (meestal) leuk, energie gevend, waardevol en uitdagend, soms ook teleurstellend of lastig.

Het leven meer dan werk? Wat maakt dat?

Veel mensen antwoorden dan, ja maar het leven bestaat ook uit liefdevolle en waardevolle relaties met jezelf en anderen. Je moet toch leuke dingen doen, of een avond kunnen bankhangen? Moet je dan niet boodschappen doen, eten, slapen of hobby’s uitvoeren? Voor mij is het een feit dat deze prettige en noodzakelijke elementen ook weer terug te voeren zijn naar mijn werk.

Callista schrijft: “Een goede balans werk-prive gaat  niet over werk en privé, maar over inspanning en ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen staan, dan knapt het lijntje. Of dat nu in werk of privé is. Als je heel druk bent op je werk en privé ook, kun je nog zo’n mooie werk-privé balans hebben, maar ook dan is er geen sprake van een echte balans”. Als ik sommige gezinnen zie, dan denk ik, is dat nou ‘privé?’. Tegelijkertijd als je privé in rustig vaarwater zit en wel druk bent op het werk, is het best mogelijk dat je wel goed in balans bent.

Callista schrijft: “Een goede balans werk-privé is een balans tussen inspanning en ontspanning.”

 

Wat is voor mij ontspannen?

Voor mij is ontspannen dat ik na een dag met veel mentaal werk, ‘s avonds of in het weekend lekker aan de slag ga met fotobewerking, het inrichten van websites of gewoon lekker structuur en orde aanbreng in ons werk. Dit is voor mij ‘ontspannen’: tijd nemen om mijn hoofd te ordenen en rust te krijgen in mijn lijf. Oprecht: heerlijk!

Ik herken zeker wel dat wij nooit ons werk af hebben. Er is altijd meer tijd nodig dan dat er beschikbaar is. Wat wij zelf al dagelijks doen, is voor ons zelf bepalen hoeveel tijd wij hebben en daar plannen wij ons werk in weg. Plannen is een van onze hoofdtermen voor Prosos. Al het werk wordt gepland, tot vervelends toe.


Kortom: Bij een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning haal je zoveel mogelijk uit jezelf, zonder dat je overbelast raakt. Dit geldt zowel bij fysieke als mentale inspanning. Dus hoezo zijn voor iedereen de woorden werk en privé twee losstaande begrippen? Voor mij is het belangrijk dat er een duidelijke balans is tussen INSPANNING EN ONTSPANNING!

 

Bedankt Callista! Ik ga vandaag gewoon lekker verder met mijn passie volle leven!

Callista Roelofs is auteur van het management e-book ‘Breek uit de Waan van de Dag’, gratis aan te vragen op www.waanbrekers.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *