Aan de vooravond van nieuwe wegen met bijbehorende keuzes

Mijn blog van april ging over verwarring. Nu begrijp ik waarom ik het deze maand heb geleerd over het maken van keuzes. Eigenlijk vindt het maken van keuzes de hele dag plaats: privé en zakelijk. Deze maand vooral veel zakelijk bezig met het woord ‘uitbreiding’: Uitbreiding van diensten in ons bedrijf. Uitbreiding van de inzet van mensen. Uitbreiding in de zin van de gevraagde kennis. Uitbreiding van systemen en tools…

Vandaag kwam ik een quote tegen:

‘Verwarring is een signaal dat je op het punt staat iets nieuws te leren.’

Als je mij dit vorige maand had voorgelegd, had ik gedacht ja. Prima. Dan gaan wij dat leerproces door! Kom maar op. Dat dit leerproces zou gaan over het maken van ‘keuzes rondom allerlei vormen van uitbreiding’ had ik niet gedacht. Een keuze is niet altijd zwart of wit. Het is dus niet altijd een keiharde ‘ja of nee’, maar het kan je enorm lastig gemaakt worden als de keuze in samenhang gaat met emoties, financële consequenties, maar ook woorden als dankbaarheid, inzet, onrust en dus VERWARRING… = iets nieuws leren in een hele korte tijd!

Keuzes maken
‘Ja, dat hoort erbij, keuzes maken’. Ergens kan ik dat heel goed. Ik weet wat ik wil, weet met welke mensen ik wil bouwen en wat ik met de activiteiten waar ik privé en zakelijk mee bezig ben heen wil. Toch vallen sommige keuzes mij ook zwaar. Ik vraag mij dan altijd af waar dat door komt, wat maakt dat dat lastig is. Waarom wordt een mens zo vaak voor keuzes gesteld?… met een beetje research kwam ik wat antwoorden tegen waarom het maken van keuzes zo moeilijk kan zijn.

Weet jij het antwoord?

Waarom is keuzes maken zo moeilijk?

Onbewust kan er de angst bijzitten om de verkeerde keuze te maken. Je weet niet altijd precies wat je keuze voor consequenties heeft, je weet wel wat je nu hebt, niet wat daarvoor in de plaats komt. Dan slaan de twijfels toe. “Kiezen is verliezen” wordt soms gezegd. Moet je dan keuzes maken?

Focus en rust

Kiezen, richting bepalen en focus geven rust. Het is belangrijk je bewust te zijn van hetgeen bij jou past en waar je je goed bij voelt. Niet hetgeen je moet van je zelf of alleen voor de erkenning van anderen. Hoe meer druk je op jezelf legt om de goede beslissing te nemen, hoe moeilijker het wordt. Keuzes maken vraagt dan om moed en weten wie je bent, wat voor jou belangrijk is, waar jouw kwaliteiten liggen, wat je waarden zijn, waar je blij van wordt en wat je energie geeft. Deze uitdaging ga ik graag aan!

Foute keuze of geen keuze maken?

Bestaat er iets als foute keuze? Natuurlijk hebben we in ons leven best eens keuzes gemaakt waarvan we later dachten dat had ik anders moeten doen. Daar leren we van en veel keuzes zijn later weer te corrigeren.
Je moet daarin ook niet te hard zijn voor jezelf. Op het moment dat je ooit die keuze hebt genomen was het voor jou de beste keuze. Ook al heb je verkeerd gekozen, de volgende keer doe je het beter, er komen weer nieuwe keuzemomenten, altijd weer.
Moeten we altijd kiezen? Nee, even niet kiezen is ook een keuze. Soms ligt er teveel druk op het maken van keuzes. Als je maar niet in een situatie blijft hangen die je ongelukkig maakt. Je kiest niet door het feit dat je bang bent een keuze te maken. Angst is meestal een slechte raadgever.

Weet je wat ik ga doen? Ik maak de keuzes: op basis van waar ik blij van wordt en die mij energie geven! Op bassi daar van kunnen wij met onze activiteiten groeien en verder!

Een gedichtje van Anneke Brands:

“Keuzes maken”
Keuzes maken in het leven
Valt niet altijd mee
Telkens is het wikken en wegen
Leren zeggen ja of nee
Kiezen brengt vertwijfeling
Kies ik dit of kies ik dat
Al die twijfels telkens weer
Oh, had ik maar geen keus gehad
Zeg ik ja of zeg ik nee
Wil ik wit of wil ik zwart
Ga ik weg of zal ik blijven
Echt het gaat me aan het hart
Want als ik voor het ene kies
Sluit ik het andere buiten
Dat zijn dilemma’s in mijn bestaan
Ik kan maar niet besluiten
En als ik dan een keuze maak
Omdat je toch moet kiezen
Is daar weer de vertwijfeling
Om wat ik ga verliezen
Had ik niet beter zus of zo
Je twijfelt af en aan
Zo loop je in je leven
Tegen heel wat keuzes aan
En als je weer moet kiezen
Met pijn in je hart
Voor het oude vertrouwde
Of voor de nieuwe start
Dan maak je opnieuw een keuze
Ook al doet het je zeer
Het hoort bij het leven
Je moet kiezen telkens weer.
Bron: Marijke Hofstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *