Er zijn de laatste weken vaak momenten van ‘angst’ en hoe vaak heb ik niet gehoord dat angst een slechte raadgever is. Toch is het ook wat het is. Angst voelt als kwetsbaar, zwak en fout, maar aan de anders kant voelt het ook wel bevrijdend dat ik het uitspreek. Angst voorkomt roekeloosheid en kan gezien worden als een goede raadgever.
Angst positief inzetten?
Wat, als dan…. Als wij denken en verbinden dan doen wij dat vaak op basis van consequenties. Wat volgt zijn twee drijfveren: angst en creatie. Je handelt vanuit de angstdrijfveer als je een negatieve consequentie wilt voorkomen. Angst is dus niet hetzelfde als ‘bang’. Je bent niet bang voor de bananenschil, je wilt slechts uitglijden voorkomen. Angst dient in dit geval dat je gezond blijft en niet roekeloos met je lichaam omgaat. De tegenhanger van angst is de creatiedrijfveer, waarbij je handelt vanuit een verlangen naar een bepaalde consequentie. Wat kunnen wij doen om tijdens ‘crisistijden’ overleven en doen waar wij goed in zijn!
Welke drie grootste angsten drijven ons continu?
Gregg Braden schrijft in zijn boek The Divine Matrix dat er drie universele angsten zijn, die we bijna allemaal voelen. Dit zijn ze:
- AFGESCHEIDEN ZIJN EN VERLATING: het gevoel dat je alleen gelaten bent, afgescheiden bent van je Bron, je essentie waardoor je, wie je echt bent, verborgen houdt;
- NIET GOED GENOEG ZIJN: het gevoel het niet waard te zijn erkenning te krijgen, gelukkig en succesvol te zijn of zelfs maar te leven en dit goed maken door heel hard te werken, veel te presteren of voor anderen te zorgen;
- VERLIES VAN CONTROLE: het gevoel dat het onveilig is om je over te geven aan iets groters waardoor je je vertrouwen plaats in strategieën en maniertjes.
We zijn ons niet meer bewust van deze oeroude angsten. Maar omdat het leven van ons wil dat we onze eenheid en onnoemelijke waarde herinneren helpt ze ons een handje door je in situaties te plaatsen die deze oerangsten oproepen.
Angst heeft in feite een dienend aspect, die zorgt dat je niet roekeloos met anderen en relaties omgaat. Dus ook bij de creatiedrijfveer is het nodig om angst te voelen. Stel je maar eens voor dat je een verlangen hebt, en geen angst voelt, dan heb je de neiging om onbezonnen en onvoorzichtig te worden.
Angst zet een team sneller in beweging
Ja, ik voel op dit moment best wel wat angst, maar ik wil mij daar niet in verliezen. Ergens zie ik wel dat dat angst sneller werkt dan creatie. Het verhoogt het gevoel van urgentie. Het is nu geen keuze (minder werk door o.a. Corona virus), maar ik zie wel wat ‘angst’ met ons team doet. Ik besef mij wel dat zo op de vrijdagavond angst wel energie vreet, dus het mag ook gewoon niet te lang duren. Sterker, te lang in angst lokt zelfs uit dat er een negatieve fibe ontstaat. Ik doe oprecht aan alle kanten mijn best dat het gewoon niet te lang gaat duren.
Positieve energie
Laten we kijken hoe we angst de juiste plek geven…’. Leiders dienen de gewenste creatie te kunnen benoemen die door angst moet worden veiliggesteld. Vanuit creatie komt er juist meer positieve energie vrij; het verbindt mensen om samen iets moois te creëren. Dat hebben wij ook deze week met elkaar ingezet. Alle ‘vrij gekomen’ uren zijn ingezet voor nieuwe acties en het uitwerken van nieuwe ideeën.
Angst bespreekbaar houden
Pas als het veilig wordt om angst als een gewoon en waardevol systeem te zien, kun je het bespreekbaar maken. Angst ontkennen is onzin. Zie hier de rol van de leider: Maak het veilig, keur angst niet af en omarm het delen! Angst is een goede raadgever. Creëer veiligheid om angst te mogen benoemen en leg mensen uit dat angst ervoor zorgt dat we niet roekeloos met onze verlangens omgaan.