Bevlogenheid

Ja, ik heb het gevonden: ik ben ‘bevlogen‘. Door alle ontwikkelingen dit jaar, ben ik heel eerlijk ook wel eens momenten kwijt wat ik voel, denk of wil. Dan schieten de vragen door mijn hoofd: ‘Waarom wil ik zo graag wat ik doe?’ Gewoon maar eens even een onderzoekje voor mijzelf :-).

Bevlogen mensen

“Bevlogen mensen halen voldoening uit hun werk, zijn zeer betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots. Daarmee draagt bevlogenheid bij aan onze psychische en lichamelijke gezondheid. Net zo belangrijk is dat bevlogenheid mensen productiever en innovatiever maakt. Bedrijven met een groot aantal bevlogen medewerkers doen het beter op onder andere de volgende gebieden:
10% hogere klantloyaliteit, 20% meer verkoop, 17% meer productie, 21% winstgevender, 41% minder verzuim, 40% minder fouten. (bron: Gallup Q12 2016). Succesvolle bedrijven scoren aantoonbaar beter op bevlogenheid en betrokkenheid. Helaas kan minder dan 20% van de Nederlandse werknemers als bevlogen worden aangemerkt. We halen er dus niet uit wat erin zit.

Nee, geen workaholic

Heel vaak krijg ik de opmerking: ‘jij bent een workaholic!’. Maar mensen let op, een workaholic werkt wel hard, maar wordt vooral gemotiveerd door externe factoren zoals aanzien, geld, status, macht en/of angst. Bevlogen mensen echter werken vanuit een positieve en intrinsieke motivatie. Hij of zij vindt zijn werk waardevol en haalt daar zichtbaar plezier uit.

Hoger doel

Ik vind het zelf heerlijk om bevlogen te zijn. Ik mis op dit moment wel eens het krachtige en energieke gevoel, daar moet ik eerlijk in zijn. Mijn bevlogenheid wordt op dit moment ‘aangevallen’ door externe factoren, maar ik weet wel dat ik hier minder aandacht aan moet besteden en meer bezig moet zijn met wat ik wil en waar ik voor wil staan.

Weten wat ik wil
Ik weet heel goed waar onze diensten aan bijdragen. Dat is vaak meer dan alleen geld verdienen. Een bevlogen ‘leider’ houdt de kern van het bedrijf levend door er dagelijks enthousiast over te vertellen en ieder van zijn besluiten te baseren op de vraag: ‘In hoeverre draagt dit besluit bij aan de realisatie van onze purpose?’. Door de purpose zo ‘voort te leven’, wil ik mijn collega’s verbinden, inspireren en motiveren.

Creëer autonomie en vertrouwen

Door uit te leggen waar we hét voor doen, is het voor mij een dagelijkse uitdaging om collega’s zoveel mogelijk ruimte te geven. Mensen hebben ruimte nodig om goed en zelfstandig te kunnen functioneren. Autonomie is één van de drie psychologische basisbehoeften van de mens (naast verbondenheid en competentie). Ik probeer elkaar dus eigen verantwoordelijkheid en vrijheid te geven om werk naar eigen inzicht in te delen. Ik spreek mijn vertrouwen uit en wil daarmee zorgen dat collega’s blijven nadenken over hoe zij zelf maximaal kunnen bijdragen. Uiteraard passend binnen de afspraken die wij als bureau met onze klanten maken. Dat zijn uiteraard de kaders waarbinnen wij ons werk mogen verzorgen.

Ik las pasgeleden de uitspraak:

‘Als je hekken om mensen zet, gedragen ze zich als schapen’
(William McKnight).

Controledrift

Als ‘leider’ moet ik mij soms nog leren overgeven om de controledrift los te laten. Middels coachingssessies zijn wij met elkaar aan het werk om te komen tot een heldere richting en bijbehorende doelen. Ik geef ook tijd een aandacht om te werken aan persoonlijke groei, ontplooiing en actief leergedrag van de collega’s, partners en van mijzelf. Dit uit zich in workshops, interne coaching en gewenste eigen ruimte voor ontwikkeling -> dagelijks on-the-job zichzelf kunnen verbeteren.

Uitdaging in het werk

Uitdaging in het werk is belangrijk voor ontwikkeling. Een medewerker die uitgedaagd wordt zal (veelal onbewust) zijn vaardigheden vergroten en trots zijn om zijn resultaten. Door de week heen is er naar elkaar tijd en aandacht voor feedback over de prestaties. Ik vind het enorm belangrijk dat ik binnen Prosos een cultuur weet te creëren waarin niet alleen ik, maar ook de collega’s onderling elkaar veelvuldig van feedback voorzien. Feedback vanuit oprechtheid, duidelijk en met een zekere kwetsbaarheid.

Ik vind onwijs gaaf als het lukt om collega’s uit te dagen. ‘Om enthousiast te blijven moet je uitdagingen blijven zoeken en daaraan blijven werken.’ – Professor dr. Arnold B. Bakker. Het is gebleken dat mensen uitdagingen nodig hebben om bevlogen te raken. Zonder uitdaging resulteert hooguit een tevreden medewerker, geen bevlogen medewerker. Ik denk dat ik altijd in omgevingen heb mogen werken waarin ik zelf enorm geprikkeld en uitgedaagd werd om verder te kijken dan mijn eigen werk. Soms liep ik op de grens van mijn eigen ‘kunnen’, maar ik zorgde dat ik daarin mijzelf nooit liet verzuipen, maar op het randje lopen, gaf mij wel de kick die ik nodig had om verder te groeien.

Meer focus, plezier en resultaat

Ik vind het super tof als collega’s gevoel hebben dat ze hun tanden in het werk kunnen zetten, net een stapje extra geven. Alles vanuit een gezamenlijk hoger doel, in vertrouwen, met ruimte voor eigen invulling. Uiteindelijk resulteert dit naar mijn mening in meer focus, plezier en resultaat. Hoe kijk jij tegen bevlogenheid?

 

PS: mijn uitgelichte afbeelding is een foto uit een ‘mud-run’. Iets waar ik mijzelf uiterst oncomfortabel in zou voelen. Ik haat het als ik vies ben en Anita en sporten… niet zo goede combinatie –> even dus niet zo bevlogen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *