Ik keek dinsdagavond 20 december naar het programma Linda’s Mannen op BNN en zag het interview met Giel de Winter. Jeetje wat een herkenning… en waarom hebben sommige mensen dat, wat ook in deze documentaire te zien was. Terwijl je deze alinea leest, hoor ik je de vraag stellen: ‘Aniet, wat bedoel je?’
Ik zag bij Giel de Winter dat hij heel hard aan zijn bedrijf aan het bouwen is, maar dat het soms sneller groeit dan je zelf door hebt. Even voor de duidelijkheid: Ik ben de laatste die zich met Giel zijn successen vergelijkt! Ik zag wel overeenkomsten in zijn houding, in zijn werkritme/flow in zijn contacten met mensen en in wie hij is in zijn werk.
Samengevat:
- Altijd met werk bezig zijn. Ook al is er geen directe actie, dan bedenk je hem wel.
- Altijd mensen tevreden willen stellen; juist ook altijd bezig zijn met de mensen om je heen en wat die er van vinden. Het ook belangrijk vinden om daar wat mee te doen.
- Altijd mensen om je heen die zeggen hoe goed je bezig bent, maar zelf ben je al weer stappen verder en ben je dus niet bezig met dat het ‘goed gaat’.
- Weinig stil staan bij successen, maar al weer bezig zijn met nieuwe acties.
- Altijd bij anderen het gevoel creëren dat je een ‘bewijsdrang’ hebt.
Ik weet niet wat het is… of weet ik het misschien toch wel? In het interview werd Giel gevraagd: ‘Werk je ook wel eens niet?’. Waarop hij antwoordde: “Ja hoor. Ik ga zeker wel op vakantie.” In de reportage ging Linda met Giel op vakantie en wat zag ik: Giel was elk moment bezig met zijn werk. In veel gesprekken werd de link met zijn werkzaamheden gelegd of hij zag zelf linken met zijn bedrijf als hij ergens aanwezig was. Goh, dat komt mij helemaal niet bekend voor.
Mensen met een hoge drang om zichzelf te bewijzen:
- Laten een enorme hoge inzet zien
- Zijn vaak scherp en alert
- Leveren zinvolle prestaties die van belang zijn voor de werkgever
- Houden oog voor eigen ontwikkeling
- Bereiken vaak iets in hun leven
Wat is bewijsdrang?
Bewijsdrang is een manier om jezelf te bewijzen in wat je kunt. Ik krijg een kick, voel erkenning en krijg waardering als ik dat resultaat neer kan zetten wat ik voor de klant heb gezegd te gaan bewerkstelligen. Het is misschien wel een soort van verslaving. Hoe meer ik presteer hoe beter ik mijzelf voel.Door wat te googlen naar de inhoud over ‘bewijsdrang’ las ik een blog met een verwijzing naar een interview met Jonathan Mantle. Hij schrijft boeken over bedrijven en ondernemers en doet in het interview de uitspraak: ‘Succesvolle ondernemers hebben een ongelukkige jeugd gehad. Zij hebben namelijk een diepgevoelde drang om te slagen, en die komt niet voort uit geluk. Ergens in hun jeugd moet er iets gebeurd zijn dat hen ertoe dreef om zich te bewijzen.’
Ziekte
Tja, daar zit wel wat in. Je hoeft natuurlijk niet persé een ongelukkige jeugd gehad te hebben, maar dat er bij veel ondernemers een bewijsdrang is die ze succesvol maakt, herken ik wel! Ik heb absoluut in de relationele sfeer een hele gelukkige jeugd gehad, maar ik heb voor 200% geen onbezorgde jeugd gehad. Door mijn longziekte lag ik gemiddeld 5 weken per jaar in het ziekenhuis. Als een opname mij een jaar gespaard bleef, dan lag ik het jaar erop er twee keer. Verder was ik heel vaak ziek en dan lag ik thuis in bed met zware medicijnen. Voor ik dan weer de oude was, was ik zo weer een paar maanden verder.
Lagere schooltijd
De eerste jaren van de lagere schooltijd zat ik op een aangepaste lagere school. Hier werd zoveel tijd besteed aan sport, longoefeningen en therapie dat ik met een schoolachterstand weer terug kwam op mijn eigen (traditionele) lagere school in Apeldoorn. Door een tussenjaar met privéles door het schoolhoofd was ik zo ver dat ik verder kon gaan in mijn oude klas en kon ik na de zesde klas ook naar een ‘normale’ middelbare school.
Bewijsdrang
Daar er altijd wel iets was, waar ik niet aan kon deelnemen, koos ik er zelf voor om op school extreem hard te gaan werken. Waar de meeste leerlingen bij de mentor moesten komen om meer tijd aan het huiswerk te besteden, werden er bij mij uren in mijn agenda geschrapt.
Was er een gave schoolmusical dan kreeg ik een bijrol met 1 zinnetje, want stel je voor dat ik ziek werd. Zo kan ik even doorgaan. Ik merkte steeds vaker dat ik het op school wel kon. Daar had ik zelf invloed op kon uitoefenen. Ik kon met heel hard werken hoge cijfers halen.
Succes
Ik heb overigens het idee dat tegenwoordig de definitie van succes langzaam aan verandert van ‘rijk zijn’ of ‘een groot bedrijf leiden’ of iets dergelijks, naar ‘gelukkig zijn’. Daar kun je op zichzelf natuurlijk niets op tegen hebben. Maar wie bouwt dan nog de nieuwe bedrijven van de toekomst? Wie kan er zonder bewijsdrang een succesvolle organisatie opbouwen? Of verandert onze definitie van een succesvolle organisatie ook?
De toekomst zal het leren. Ik las in het bovengenoemde artikel de volgende tekst. Omdat het mooi denkstof mee geeft, wil ik ook graag met deze gedachten afsluiten. Misschien heb je er wat aan!
- Als je kinderen hebt, en soms twijfelt of je alles wel goed doet in hun opvoeding, kun je jezelf troosten met de gedachte dat je een bijdrage levert aan onze economie doordat je bewijsdrang bij je kinderen kweekt.
- Als je niet succesvol bent als ondernemer kun je de schuld aan je ouders geven: ze hebben je een te gelukkige jeugd bezorgd!
LINDA’S MANNEN
20 dec 2016| Deze week volgt Linda Hakeboom de 26-jarige Giel de Winter. Een paar jaar geleden werkte hij nog achter de bar. Nu heeft ie het grootste YouTube kanaal van Nederland: StukTV. En dat ie aan de top wil blijven, is duidelijk. Maar hoe gaat ie om met de druk? Dinsdag om 22:05 uur op 3!