De samenstelling van een team

Een paar weken had ik met één van de collega’s uit het team een gesprekje waarbij wij het hadden over ‘anders zijn’. ‘Waarom voel ik mij soms anders?’: was de vraag. Nou zei ik: ‘omdat ik graag een succesvol team wil samenstellen, en ik bewust ‘zoek’ naar mensen met verschillende karakters en eigenschappen. Het is belangrijk dat de samenstelling van ons team divers is. ‘Ok, maar wat bedoel je daar precies mee?’. Ik bedacht mij dat ik dit tijdens mijn eigen zoektocht over wie ik ben en waar mijn sterke en zwakke punten liggen, best druk mee ben geweest. Tijdens mijn SIOO opleiding (Sturen van veranderingen in organisaties) kreeg ik hier meer gevoel en inzage in. Graag deel ik dit met jullie: ‘Waarom is het goed als een team uit mensen bestaat met verschillende karakters en eigenschappen?’.

Teamrollen

Wat ik in het gesprek ook deelde, is: ‘Het kan super gezellig zijn in een team van collega’s, maar besef je dat je niet direct in een team zit wat elkaar nou als vrienden of familie ziet’. Het is uiteraard prettig als je het leuk met elkaar hebt, maar in feite ben je geselecteerd op het feit dat je elkaar kunt aanvullen. In de praktijk hebben we allemaal twee à drie teamrollen die ons goed passen, een paar die we, als is het maar voor een tijdje en met wat goede wil, wel kunnen opbrengen, en een aantal die ons echt niet liggen of die zelfs ronduit tegen onze natuur ingaan. Dit maakt dat je mogelijk met je ene collega erg natuurlijk samenwerkt en snel op één lijn zit. Waar je met de ander nog zoekende bent.

Eigen ervaring

Ooit ben ik gestart in een bedrijf waar ik met een super creatief persoon aan verschillende projecten samenwerkte. Hij super creatief en vloog alle kanten op en ik super gestructureerd en georganiseerd. Inmiddels kennen wij elkaar al meer dan 15 jaar en als ik kijk hoe wij allebei ons in onze eigen rollen verder hebben ontwikkeld, dan is hij toch wel georganiseerder geworden en heb ik geleerd dat het creatieve proces en het loslaten van structuur je soms ook heel veel kan brengen. Toch was deze eigen ontwikkeling in onze projecten niet nodig. Daar wij allebei zo anders in ons werk zaten, maar elkaar wel in de waarde lieten, verliepen onze projecten super goed. Wij werkten oprecht samen!

Wat is belangrijk in een team?

Eén as gaat van sturen en beïnvloeden naar helpen en accommoderen, de andere van structuur naar flexibiliteit. Dit zijn eigenschappen die binnen een team gelijkelijk verdeeld zouden moeten zijn. Je moet bijvoorbeeld niet te veel stuurders hebben, want die willen allemaal de baas zijn.

Dat klinkt logisch, maar de valkuil is dat mensen onbewust mensen uitzoeken met dezelfde kenmerken. Soort zoekt soort. Dat is heel herkenbaar. Dit komt overeen met de alinea over mijn ‘eigen ervaring’. Toch blijkt keer op keer: hoe groter de diversiteit in het team, hoe groter de kans dat het goed zal functioneren.

bron: www.hrpraktijk.nl

Hoe ziet het ideale team eruit?

Welke rollen zijn er in een goed functionerend team? Allereerst is een sterke en intelligente voorzitter nodig, blijkt uit het onderzoek van Belbin. De ideale leider is geduldig maar duidelijk, boezemt vertrouwen in en weet gebruik te maken van de talenten van de groep. Zonder het gesprek te domineren moet hij/zij op het juiste moment de juiste beslissingen kunnen nemen.

Naast een leider is ook een intelligent en creatief teamlid nodig, voor de broodnodige creatieve oplossingen. Bij voorkeur telt het team dan nog één persoon met een bovengemiddelde intelligentie om samen met de creatieveling en de leider tot beslissingen te komen. De andere teamleden mogen iets minder briljant zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld goed zijn in het vertalen van concepten in praktische werkprocedures (de ‘bedrijfsman’ in Belbins theorie), contact onderhouden met de buitenwereld (de ‘brononderzoeker’) of de groep bij elkaar houden (de ‘groepswerker’).

Weet jij welke rol jij in je team vervult? In welke rol herken jij je?

Meer informatie Belbin teamrollen:

bron afbeelding: Telengy.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *