Doelen behalen via de 4 D’s

Voor mij zijn het stellen van doelen enorm belangrijk. In het werk, maar ook prive. Ik houd er gewoon van. Het geeft een kick als ik het mag halen! Hoe je de doelen behaalt, is een uitdaging. Het is uiteraard makkelijk om doelen te stellen. Voor mij is het belangrijk dat het niet bij voornemens of lege hulzen blijft, maar dat ik er ook echt aan mag werken.

Ik heb al eerder geschreven over het woord succes. Voor iedereen heeft het een ‘andere definitie’. Ik werk met de inzet van de ‘4 D’s’ aan mijn doelen.

Durven

Het stellen van doelen begint met jezelf uit te durven dagen. Het lef hebben om doelen te stellen die je soms een oncomfortabel gevoel geven omdat ze zo ‘groot’ lijken. Zelf ben ik nog niet erg goed in de langere termijndoelen hardop uit te spreken, maar ik laat mij hier nu steeds meer in uitdagen.

De vraag die ik mijzelf stel: ‘Waar zou ik graag willen zijn?’. ‘Wat is mijn droom over, ca. 5 jaar?” Vanuit dit antwoord kan ik stap voor stap terugwerken om concrete doelen per jaar vast te stellen, die helpen je de goede richting op.

Ik las in een blog over de 4d’s dat er een schema is van de heer Tim Ferriss. In dit schema stel je de doelen voor de korte en lange termijn op basis van zes en twaalf maanden op vier thema’s; hebben, doen, leren en zijn. Vanuit deze doelen, kan je concrete acties opstellen om ook aan de slag te gaan. Uiteraard is het belangrijk dat deze doelen passen bij jouw persoonlijke visie, jouw waarom. Het is ook belangrijk om je kernwaarden duidelijk te hebben, zodat je ook daadwerkelijk doelen stelt in lijn met jouw eigen ik. Dat is de basis om jezelf te ontwikkelen.

Doen

Wanneer je doelen hebt gesteld volgt de actie, het daadwerkelijk doen nadat je doelen opgesteld hebt. Zet je acties weg in een schema (digitaal of gewoon met de pen).

Discipline

Voor iedereen is het vaak niet lastig om enthousiast ergens aan te beginnen. Ik weet inmiddels zelf dat je ook veel energie kan krijgen en geven en dat geeft dan enthousiasme aan mensen om te starten. Het vergt alleen wel discipline om het daadwerkelijk steeds weer te doen en het ook vol te houden. Soms is dat lastig, daar weet ik ook alles van. Een professionele sparringpartner, stok achter de deur en een spiegel voor jouw ontwikkeling; ja, dat werkt en daarom maak ik er zelf ook gebruik van in de vorm van een coach.

Doorzetten

En dan behaal ik al mijn doelen? Er is inderdaad grote kans dat je veel doelen zult halen, hoe groot ze soms ook lijken. Maar je zult zeer waarschijnlijk ook dromen ‘niet halen’. Daarom is het lef om ‘grote’ doelen te stellen niet iedereen gegeven. De essentie van doelen stellen is namelijk veel meer dat je op jouw eigen ontwikkelingsreis gaat. Het gaat meer over het feit dat je zo ontdekt wie je bent en dat je verder bent dan van waar je begon en waar je stond in het leven. Om met een quote af te sluiten die dit hele proces voor mij goed weet samen te vatten, deze van Zig Ziglar:

“WHAT YOU GET BY ACHIEVING YOUR GOALS IS NOT AS IMPORTANT AS WHAT YOU BECOME BY ACHIEVING YOUR GOALS”.

Kortom: ik dacht altijd dat het leven eindigde als ik mijn doelen niet behaalde, inmiddels weet ik dat de weg waarop je je begeeft om de doelen te realiseren ook een kans kan zijn om te leren. Dat is in feite ook een succes!

De vijfde ‘D’
Voor mij is er eigenlijk nog één D, namelijk: de ‘D van Droom’. Droom en begin dan met vier daaropvolgende  D’s om die droom realiteit te maken.

 

Bron: Bij het schrijven van het blog, merkte ik dat ik veel informatie heb gebruikt uit het blog van De Moderne Raadgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *