Gedrevenheid is een kwaliteit

Gedrevenheid is een kwaliteit. Ik voel mij niet alleen gedreven, ik weet het zeker. Ik ben het ook! Woorden als gepassioneerd, bezield en enthousiast zijn voor mij belangrijk. Over mijn motivatie hoeft niemand te twijfelen. Ik weet dat organisaties behoefte hebben aan gedreven medewerkers maar ook aan gedreven leiders. Mensen die met passie en vurigheid hun werk doen, daarom zet ik mijzelf naast directeur van Prosos ook heel graag in als interim manager voor organisaties om te assisteren bij:

  1. het samensmelten van Marketing & Sales
  2. het managen en coördineren van projecten organisatiebreed
  3. Organisatieadvies/veranderkundige vraagstukken
  4. (Online)marketing advies t/m uitvoer


Gedrevenheid
is voor mij een ontzettende mooie eigenschap. Ik loop over van de motivatie om dat, wat ik van plan ben, in actie te zetten. Om de opdrachten en taken die mij toekomen perfect uit te werken. Om het beste uit iedere situatie te halen en altijd het hoogst haalbare te presteren. Wat is gedrevenheid nu eigenlijk precies? Hoe ga ik ermee om, zodat het een goede en gezonde eigenschap blijft? Ik neem je graag mee op reis.

Hoe kijk ik naar gedrevenheid

Gedrevenheid voelt als de motivatie die ervoor zorgt dat ideeën en plannen ook daadwerkelijk worden omgezet tot realiteit. Over het algemeen heb ik een groot doorzettingsvermogen en ik draai mijn hand niet om voor het uitvoeren van een plan. Of het nu gaat om het waarmaken van een belofte of goede voornemen, het realiseren van een project of het goed afronden van een prestatie: ik lijk soms over extra energie te beschikken vergeleken met iemand die gedrevenheid mist. Gedrevenheid wordt vaak vergeleken met het hebben van motivatie, en hoewel de twee veel overeenkomsten hebben, is het wat mij betreft toch niet hetzelfde.

Motivatie is de bereidheid om in actie te komen, maar geen garantie voor een blijvende, duurzame verandering. Motivatie zwakt soms af na een tegenslag of een onverwachte wending in het verhaal; terwijl gedrevenheid maakt dat de persoon in kwestie, ondanks tegenslagen, toch doorwerkt om het gewenste resultaat te behalen. 

Gedrevenheid is een goede eigenschap

Gedrevenheid wordt gezien als een goede eigenschap. Ik zet mij graag in als teamleider en/of probleemoplosser. Als ik aan een project start, dan laat ik het niet los voordat het opgelost is. Ik zet alles in om het beste uit de situatie te halen om het hoogst haalbare resultaat te boeken.  Als ik A zeg, zeg ik ook B en ik laat je niet me de uitdaging zitten. Gedrevenheid stroomt door mijn  aderen. Mensen om mij heen omschrijven mij als (te) gepassioneerd en (te) gemotiveerd. Ik zie altijd ideeën en werk zoveel mogelijk aan vernieuwing en verbetering. Ik weet ook dat het vaak (vooral in de start van samenwerkingen) positief werkt op mijn omgeving: mijn vurigheid werkt door tot in alles wat mijn leven vormt.

Persoonlijke grens

Wanneer ik ‘doorsla’ in mijn motivatie om alles te geven wat ik heb, dan weet ik dat ik ongemerkt wel eens voorbij mijn persoonlijke grens kan rennen. Ik werk mezelf (graag) een slag in de rondte en heb daar vaak in eerste instantie niet eens zoveel last van. Ik ben het immers gewend om ‘even lekker door te bikkelen’, als zijnde mijn wijze van omgaan met het leven. Hoewel gedrevenheid een mooie eigenschap is, weet ik dat het belangrijk is om goed in de gaten te houden of het ook daadwerkelijk in gezonde mate door mijn leven stroomt.

Gedrevenheid gezond houden

Ik ben niet zo van de experimenten, maar toch doe ik nu voor het tweede jaar mee aan mijn eigen experiment. Ja, deze zomer ben ik twee weken in het buitenland. Even afstand en even de tijd om te kijken naar mijn eigen geestelijke, emotionele en lichamelijke gezondheid. Ik ga mijzelf letterlijk voor de spiegel zetten en ga mij afvragen: wat heb ík nodig? Voel ik mij nog steeds even energiek als een jaar geleden?

Goed voor mezelf zorgen

Ergens weet dat ik goed voor mij zelf moet zorgen om mezelf ervan te verzekeren dat ik niet uitgeblust thuiskom aan het einde van de dag. Ergens ben ik iemand die te allen tijde de tanden op elkaar zet om even door te bijten. Misschien moet ik eens wat liever voor mezelf zijn en eens een halve afgeronde taak accepteren. De rest kan altijd nog morgen.

Gedrevenheid als gezonde kracht

Ik heb met mijzelf de afspraak gemaakt dat ik mijn gedrevenheid inzet als gebalanceerde, gezonde kracht, zodat ik nooit uitgeblust op de bank kan kom te zitten. Indien ik goed luister naar mijn persoonlijke behoeftes, hoef ik niet het risico te lopen mezelf voorbij te rennen.

Vraag aan jou -> Hoe zet jij je gedrevenheid in? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *