De wijze waarop mensen tegenwoordig op zoek gaan naar werk is drastisch aan het veranderen. Niet langer zoeken we een baan, we zoeken een werkomgeving die aansluit op onze persoonlijkheid. Sinds een jaar heb ik naast de inzet van (vaste) freelancers ook mensen op de loondienst. Ook wel ‘medewerkers’ genoemd. Lieve mensen, maar allemaal met een eigen idee rondom de invulling van een baan, met eigen mogelijkheden in werk en privé en allemaal met eigen behoeften waarbij een baan daar een onderdeel in mag zijn. Bij de een is dat een heel belangrijk onderdeel en bij de ander is het ‘de baan’ waar je het naar je zin wilt hebben, maar dat is dan een onderdeel binnen je volledige leven. Is oprecht niets mis mee, maar dat vraagt van allemaal schakel- en veerkracht.
Mijn leven staat voor een groot gedeelte uit mijn werk. Toen ik op mijn 19e startte met werken, kwam ik terecht in een klein internationaal bedrijf. In korte tijd kreeg ik veel verantwoordelijkheid en die droeg ik met heel mijn ziel en zaligheid. Omdat ik het gaaf vond en omdat ik zag dat ik mij op die manier snel kon ontwikkelen.
In mijn verdere loopbaan ben ik altijd onwijs veel tijd bezig geweest met ontwikkelen en het verder vormgeven van de baan die ik had. Dit slokte veel privé tijd op, want leren doe je toch in je eigen tijd! De honger om veel te leren was altijd enorm groot.
Werken en leven worden onderdeel van dezelfde ruimte en tijd
In de jaren dat ik de beschikking had over een Palmtop was ik helemaal trots. Aantekeningen, verslagen, ik werkte alles uit op dat ding, maar wat kostte dat eigenlijk veel tijd! Dankzij smartphones, tablets, apps en cloudoplossingen kregen wij steeds meer de mogelijkheid om anytime, anyplace, anywhere beschikking te hebben over social media, e-mail en documentatie. Hierdoor werd het mogelijk om ook buiten kantoor of kantoortijden te werken. Communicatie over de app kan ’s avonds best handig zijn als er nog een vraag is, maar in de combinatie met freelancers ook weer best lastig, wanneer reageer je na een lange dag werken wel op een app van een freelancer, die ’s avonds de handen vrij heeft, en/of wanneer doe je dat niet?
’s Avonds je e-mails beantwoorden, is niet langer ‘raar’ en een privé afspraak maken of een Whatsapp bericht van een vriendin onder werktijd beantwoorden is geaccepteerd. Werk en privé worden onderdeel van dezelfde ruimte en tijd. Vroeger hadden wij het over een goede worklife balance waarin privé en zakelijk gescheiden zijn. Tegenwoordig spreken wij over worklife fluency of worklife fusion.
Thuis voelen op het werk
De werkomgeving is niet langer exclusief beschikbaar voor werken alleen. Het is dan ook niet vreemd dat de behoeften die wij in onze privé omgeving hebben steeds vaker ook terug willen zien in onze werkomgeving: meer gezond eten en drinken, gedurende meer momenten per dag. Bij ons op kantoor staat een koelkast die door iedereen op zijn eigen wijze wordt ingericht. Wij eten samen tussen de middag. Even een halfuurtje samen zitten. Een aantal collega’s rijden uit het werk naar de sportschool om daar aan condititie en ontspanning te werken. Ons kantoor bevindt zich aan de rand van het bos, dus even naar buiten behoort tot de opties. De mogelijkheid om boodschappen of privé bestellingen op het werk te ontvangen, is zeker mogelijk! Met Prosos werken wij al jaren voor een aantal leveranciers rond eten en drinken en daar zien wij dat het aanbod moet aan sluiten bij deze vraag.
Nieuwe generaties
De nieuwe generaties gaan nog een stapje verder wanneer zij nadenken over een werkomgeving. Zij zijn opgegroeid met technologie. Dankzij het internet en de smartphone zijn zij gewend aan snelle toegang, service en levering. En klanttevredenheid is een must in een tijd waar ontevredenheid via de social media gemakkelijk een weg naar buiten vindt. Meer dan vorige organisaties is de nieuwste generatie op de arbeidsmarkt gericht op klanttevredenheid. Niet enkel verwachten zij dat de faciliteiten op orde zijn, ook de wijze waarop een bedrijf zaken doet, is voor hen van belang. Wij hebben bij Prosos een aantal jonge collega’s aan het werk. Soms best een uitdaging want voor een bureau werken is niet te vergelijken met een corporate marketing afdeling. Wij zijn gewend de hele dag te schakelen van klant A, naar klant B en weer terug. Dat moet bij je passen, daar moet je onwijs veel plezier uit willen halen. Wij willen ons zelf als team graag verder ontwikkelingen en wij zijn er met elkaar van bewust dat het tijd en aandacht vraagt om je eigen te maken met het werk wat voorligt. Bijscholen, de tijd om naar congressen te maken, proberen wij met elkaar vorm en inhoud te geven.
Het gaat om de reis, niet om de baan
Baanzekerheid is – ook voor de nieuwe generaties – belangrijk. Maar er wordt wel een nieuwe betekenis aan gegeven. Baanzekerheid wordt geherdefinieerd tot carrièrezekerheid en tegen die achtergrond wordt een focus op persoonlijke ontwikkeling nog belangrijker. Het gaat om de reis, niet om de baan.
Werk als verlengstuk van de persoonlijkheid
Nieuwe generatie navigeren op een andere manier naar werk dan vorige generaties. Zij zijn niet op zoek naar een baan voor het leven . Zij zijn niet onder de indruk van grote multinationals met grote namen, zoals de generaties daarna.
Zij zoeken naar inspirerende werkgevers en naar werkomgevingen die in het verlengde van hun eigen persoonlijkheid liggen. Met uitstekende service en goede faciliteiten. En met authentieke mensen van wie zij kunnen leren en met wie zij willen samenwerken.
Ergens komt er met deze alinea heel veel bij elkaar waarom ik Prosos ben gestart en waarom ik ‘op zoek ben’ naar mensen die dit ook willen terugvinden in hun baan. Ik wil mensen graag een werkplek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen ontwikkelen en het oprecht gaaf vinden om samen Prosos en Prosos Events verder uit te bouwen. We zijn een klein team en dat vraagt ook aandacht voor elkaar en respect om het leuk te vinden om samen te werken en samen te bouwen.
Waar gaat het bij jou om? Om de baan of de reis?
Bron: Fmm