Het samenstellen van een succesvol team

Na jaren als manager in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, kan ik je zeggen dat als je eigenaar bent van je eigen bedrijf en elk uurtje kost en vraagt geld, het oprecht een uitdaging is om een team samen te stellen. Een team dat bij het bedrijf past en vooral dat met elkaar ook ziet hoe wij met elkaar kunnen samenwerken, bouwen, presteren en vooral ook plezier hebben met elkaar. Het vraagt niet alleen geduld, structuur en rust, maar ook openheid, vertrouwen en transparantie. Let wel van een ieder die zich onderdeel wil voelen van het team. Wanneer ben je een ondernemend team, in plaats van een ondernemend duo met mensen die het werk wat er voorligt uitvoert. Dat is nu net niet wat past bij de fase waar wij ons in bevinden met ons bedrijf. Samen ontwikkelingen, ideeën uitwerken, meedenken, het leuk vinden om te ontwikkelen. Voor mij is het dan ook nog eens erg belangrijk dat er ‘reuring, plezier en gezelligheid op de werkvloer aanwezig is’. Mensen die hele dagen met oordopjes in de oren bezig zijn met hun eigen ding, is het voor mij niet.

Goed samenwerken en presteren

De laatste jaren heb ik veel gelezen over de betekenis van een goed functionerend team. Wat zijn de signalen die duiden op een goed functionerend team? Inmiddels heb ik in de korte periode van 5 jaar heel wat teamsamenstellingen mogen ervaren. Wat heb ik er veel van geleerd!

Het bouwen van een sterk team met mensen die goed samenwerken vereist een behoorlijke investering in tijd en inzet. Het verzamelen van de juiste talenten is één en is een basisvereiste. Sinds een half jaar werken wij binnen Prosos met een vaste coach. Zij assisteert ons bij het selecteren van de juiste aanvullende teamleden. Wij investeren voortdurend in de sterke kanten van ieder individueel teamlid én in de onderlinge relaties binnen het team. Onze wens is om als team de kernwaarden van Prosos te vertalen in de dienstverlening richting onze klanten.

Focus op resultaat

Sterke teams hebben een enorme focus op resultaat. In top teams worden meningen en gegevens op een objectieve manier bekeken, waarna ze worden samengevoegd tot een gezamenlijke koers. De teamleden kunnen met elkaar discussiëren, maar uiteindelijk staan ze aan dezelfde kant. In plaats van tijdens moeilijke tijden te verzwakken, worden goede teams juist sterker.

Belang van de organisatie staat voorop

De beste teams in staat om het grotere doel in het vizier te houden. Leden van goed-presterende teams zijn voortdurend in staat om het belang van de organisatie op nummer 1 te zetten. Als er eenmaal een beslissing is genomen, zijn de collega’s in deze teams in staat om snel hier met elkaar mee aan de slag te gaan. Ze zetten eerdere persoonlijke bezwaren aan de kant en helpen elkaar om de opdracht tot een succes te brengen.

Balans in werk en privé

Binnen de beste teams maken teamleden soms lange dagen terwijl ze grote verantwoordelijkheden (kunnen) dragen. Soms werken ze veel uren per week en reizen ook veel. Toch vinden ze dat hun leven in balans is en ze lijken voldoende tijd te hebben voor hun gezinnen. Net zoals ze zich keihard inzetten voor hun werk, lukt het ze om zich met volle overgave en energie in te zetten voor hun familieleven en sociale leven. Bij ons is dit lang voor mij n gevoel uit balans geweest. De wijze hoe de kartrekkers de balans zochten in (veel) werken en intensief genieten van je naasten, sloot dit niet aan bij de levensstijl van de collega’s. Wanneer medewerkers van een team net zo betrokken zijn bij hun werk als bij hun privéleven, presteren ze het beste, geven ze het beste voorbeeld voor de hele organisatie én trekken ze ook weer de beste mensen aan: iedereen wil bij zo’n team werken!

Diversiteit

Een team dat samengesteld is uit gelijkgestemden met een gelijke blik op zaken, een soortgelijke (opleidings-)achtergrond en een vergelijkbare werkervaring, hebben niet de juiste basis voor succes. In de opbouw van het team heb ik mij in eerste instantie vergist in de tegenovergestelde werking van onze keuze. Ik keek vooral naar de persoonlijk eigenschappen.

Sterke teams hebben een diversiteit aan kwaliteiten nodig, idealiter met individuen die samen een balans vormen op de verschillende vlakken. Maar diversiteit gaat veel verder dan de sterke eigenschappen. De sterkste en meest succesvolle teams streven naar diversiteit in leeftijd, geslacht en ras, homogene teams zijn minder succesvol. Betrokken teamleden werken graag voor een manager van het andere geslacht of ras, minder betrokken medewerkers niet. Verder kijken leden van succesvolle teams niet naar uiterlijkheden, sterker nog: diversiteit wordt gekoesterd want de teamleden zijn zich ervan bewust dat de aanwezigheid van veel verschillende kwaliteiten vaker leidt tot creatieve oplossingen bij kansen en bij problemen.

Aantrekken van talent

Teams waar iedereen in wil zitten, zijn doorgaans sterke teams. Het is voor sommigen moeilijk te begrijpen dat veel mensen graag in een team willen werken waar langer en harder wordt gewerkt dan elders, vaak op basis van huizenhoge verwachtingen.
Ondanks de druk die zo’n werkomgeving met zich mee brengt, willen de grootste talenten juíst in zulke teams werken. Zij zien zo’n omgeving als de meest stimulerende plek, waar hun kwaliteiten het best tot uiting komen en waar ze echt ‘impact’ kunnen hebben. Dus in plaats van zich te laten intimideren door uitdaging en verantwoordelijkheid, zoeken ze het op.

Ik vergeleek het zelf altijd als bij een topklasse-voetbalteam willen horen. De combinatie van het ‘spelen op een gecoördineerde manier’ met ‘individuele gedrevenheid en uitmuntendheid’. Doordat de toptalenten hetzelfde doel hebben als de rest, wordt iedereen meegezogen in de kracht van deze toppers en stijgt iedereen boven zichzelf uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *