In de spiegel kijken als ondernemer

De afgelopen jaren was ik altijd bezig met de vraag: ‘Wat is er nodig om in onze, Prosos, samenwerkingen de gewenste service te verlenen?’ Enerzijds welke inhoud bied ik met mijn bedrijf om de vraag te faciliteren. Welke mensen zijn gewenst om hier de juiste invulling aan te geven met passie, ambitie en een resultaatgerichte instelling. Vervolgens speelde de vraag: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn medewerkers de ruimte bied om verder te komen in hun vakgebied, in hun persoonlijke ontwikkeling en hoe sluit dit aan bij de dagelijkse praktijk?’ Vaak direct collega’s die van school komen en nog zoveel willen leren, maar zij hebben het bedrijf ook elke dag zoveel te bieden..

Zelf in de spiegel kijken: ‘Wat heb ik nodig?’

Sinds een jaar ben ik vooral ook eerlijk naar mijzelf en kijk ik vaker in de spiegel. Ik geloof dat als ik groei als mens, dat ook mijn bedrijf groeit. Een wijze zin, maar ik ben er in alle hectiek aan voorbijgegaan. ‘Wat heeft de ander nodig? Wat kan ik voor de ander doen?. Wanneer stel ik deze vragen aan mijzelf?’ Als ik die vragen stel, wat doe ik dan met de antwoorden en keuzes die daarbij horen?

Succesvol ondernemer

Wanneer kan ik tegen mijzelf zeggen dat ik een succesvol ondernemer ben? Wat betekent dat voor mij? Vaak wordt succes afgemeten aan de grootte van een pand, het wagenpark voor de deur, het aantal medewerkers, grote namen als klant of het luxe leven dat de ondernemer leeft. Het gaat dan om rijkdom, status en aanzien. Deze ondernemers kunnen alles doen wat hun hartje begeert. Van buitenaf ziet het eruit als een zorgeloos bestaan. Nu zeg ik niet dat dit afgelopen jaren het geval was. Want door het investeren in mensen, door de wisselingen die ik hierin heb gekend. Door het afgelopen jaar, waarin ik weinig inkomsten had, maar de kosten doorliepen. Kan ik wel zeggen dat het niet om geld gaat. Afgelopen jaar ben ik gaan bedenken wat voor mij een succesvolle ondernemer is, wat wil ik voelen, wie wil ik zijn. En hoe meer ik hier zelf mee bezig ben, ik mensen om mij heen hebben die met mij spiegelen. Hoe meer ik antwoorden krijg op deze vragen.

Laat ik mijn eigen dromen uitkomen?

Volgens mij betekent succesvol zijn dat je je eigen dromen ziet uitkomen, dat je je eigen doelen behaalt en resultaat boekt. Het succes zit in het behalen van de kleine stappen op weg naar je einddoel. Beginnen met iets kleins kan groots eindigen. Als je elke keer weer resultaat boekt, zijn dát de successen waar het om gaat. Succes laat je groeien. Het geeft vertrouwen, rust en voldoening. Een onderdeel van jou als mens om je gelukkig voelen. Voor mij betekent dit alleen wel dat ik er bewust ook bij stil mag staan. Dat doe ik wel eens te weinig. Als het ene doel is behaald, dan verzin ik de volgende en zo sta ik nooit stil bij het hier en nu en sta ik ook nooit stil bij mijn successen.

Financiën

Wat ik wel weet, dat het  mij niet succesvol maakt hoeveel geld ik verdien, maar dat ik wel voldoende wil verdienen om reserves op te bouwen. Reserves om met het geld als middel mijn dromen en doelen waar te kunnen maken. Hoeveel geld ik daarvoor nodig heb? Dat was voor mij altijd een soort van vis welke ik mijzelf steeds een stukje verder voor ging houden. Had ik het ene doel behaald, dan wist ik wel weer een nieuw doel na te streven. In het nu sta ik even stil. Ben ik gestart met het beantwoorden van wat persoonlijker vragen en ben ik ook bezig om mijzelf op verschillende vakgebieden nog beter te onderleggen, zodat ik niet alleen maar ‘vertrouw‘ op mijn keuzes, maar dat ik mijn keuzes voor mijzelf ook nog beter kan onderbouwen en analyseren.
Vragen waar ik mee bezig ben, met dank aan de vragensteller(s) zijn:

  1. Wat is mijn ondernemersdroom?
  2. Wat is mijn persoonlijke visie en intentie (waar sta ik voor?)

In gesprek met mijzelf

Kortom, de vraag is niet: Hoe wordt je succesvol als ondernemer? Maar: ‘Wanneer vind ik mijzelf als ondernemer succesvol?’ Om antwoord op die vraag te geven, vind ik dat ik zelf in de spiegel moet kijken. Met mijzelf in gesprek gaan. Ik doe dat door met mensen om mij heen te praten, die de vragen waar het omgaat bij mij uitlokken. Jezelf de goede vragen stellen is best spannend, het vraagt oprechte eerlijkheid naar jezelf. Als je de antwoorden vindt, hoef je niet te kijken naar de ander. En laat je het succes vanuit jezelf komen.

Je groeit op jouw manier. Dat zorgt voor rust en voldoening in jezelf. En doe je de dingen die bij jou passen en niet omdat het bij een ander past. Voor mij is dat een belangrijke les geweest de afgelopen ca. 1,5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *