Eerste kerstdag luisterde ik voor het eerst heel bewust naar de Kersttoespraak van onze Koning. Geen idee waarom, maar in mijn ‘social struinuurtje’ kwam ik op dit bericht terecht. Een toepasselijke en toegankelijke toespraak, die exact raakt waar ik op dit moment midden in zit. Het maken van keuzes. Ergens weet ik dat ik in mijn brein al verder ben dan ik dacht, maar het is bij mij altijd zo mooi als het bij elkaar komt.
Keuzes maken
Wist je dat… keuzes maken te maken heeft met wie je bent als persoon. Ben je bedachtzaam, doordacht en weloverwegen of ben je geduldig? Dan is het maken van keuzes een andere zaak dan wanneer je daadkrachtig en doortastend bent. Ben je besluitvaardig? Ben je besluiteloos of blijf je wikken en wegen?
“Wie geen keuzes maakt, kiest ervoor om de bestaande situaties in de hand te houden.” Nou eerlijk gezegd ben ik daar echt niet van! Oprecht ben ik een persoon van het doordacht, maar doortastend en daadkrachtig keuzes maken. De laatste tijd is hier niet veel van over… waar ligt dat aan? Wat is er met mij aan de hand? Ik ben op onderzoek gegaan en neem jullie mee in de antwoorden die ik heb gevonden.
Keuzestress?
Is het keuzestress? Of is het wat anders? In ieder geval ontstaat keuzestress wanneer er te veel keuzemogelijkheden zijn. Ik herken het wel. Ik word de laatste maanden overspoelt door tal van opties en informatie. Door de hectiek waar ik in leef, sta ik niet voldoende stil bij mijn eigen behoeften en/of ben ik ook niet bewust bezig wat mijn eigen behoeften zijn. Ik neem mijn gevoel niet voldoende serieus. Ik laat mij ergens ook wel leiden door de mogelijkheden die mij geboden worden ipv mijn eigen behoeften. Misschien herken je dit gevoel wel?
Positieve keuzes of negatieve keuzes?
Wat maakt dat op dit moment het maken van keuzes zo verwarrend is? Zijn het de A. positieve keuzes; dit zijn keuzes die op je behoeftenpatroon zijn gebaseerd. Wie positieve keuzes maakt op basis van eigen behoeften, krijgt positieve gevoelens en zelfvertrouwen.
Of zijn het de B. negatieve keuzes; dit zijn keuzes die niet op je behoeftenpatroon zijn gebaseerd. Dat kan doordat je je eigen behoefte onvoldoende kent, te weinig serieus neemt of omdat je keuzes maakt op basis van behoeften van de ander. Negatieve keuzes zorgen voor negatieve gevoelens en gebrek aan zelfvertrouwen.
De paradox van keuzes maken
Hoe groter onze keuze; hoe groter onze vrijheid. Het grote nadeel van meer keuze hebben betekent namelijk dat je meer beslissingen moet maken. Maar het maken van een beslissing kost moeite. Hoe lang is ‘meer keuze hebben’ nog leuk? Hoe meer keuze er is, hoe waarschijnlijker het is dat je denkt dat je de perfecte keuze zult kunnen maken. Maar hoe meer keuze je hebt gehad, hoe groter ook de kans dat je het achteraf gevoel krijgt de verkeerde keuze gemaakt te hebben. En omdat de opties tot een andere keuze legio waren kan het niet anders zijn, of jij hebt de verkeerde keuze gemaakt. Geen schuld zo erg als eigen schuld.
Drie slimme tips bij keuzestress
Wanneer je wilt weten wat je met je leven moet doen zul je een keuze moeten maken. Deze drie slimme tips helpen je de keuze te vereenvoudigen. Wanneer je keuze voldoet aan deze drie punten, kun je bijna geen verkeerde keuze maken.
1. Je wordt er happy van
2. Je bent er goed in
3. Je voegt iets positiefs toe aan de wereld
Hoe maak je keuzes?
Een keuze maken tussen twee mogelijkheden is nog te overzien, je hersenen bepalen wat voor jou de meeste waarde heeft en kiezen de beste. Het wordt moeilijker wanneer je moet kiezen tussen iets dat je al hebt, en een alternatief waarvan je niet zeker weet of het meer waarde heeft. Als je gaat kijken naar je brein blijkt dat je voor die zoektocht een diepgelegen hersengebied (onbewuste) hebt, dat constant jouw omgeving afzoekt naar opties die voor jou voordeliger zijn. Het dieper gelegen hersengebied laat je dus zoeken naar betere opties met meer waarde en anticipeert op beloningen en kosten. Het nieuwere, oppervlakkig gelegen gebied is een wat meer verfijnd systeem, dat op een flexibele manier voor- en nadelen tegen elkaar kan afwegen.
Het is oké als het even tegenzit!
Dat je voor sommige zaken juist je onbewuste moet inzetten was voor mij een eyeopenener. Een andere eyeopener was voor mij dat de vaardigheid om te beslissen ligt in het feit dat je je bewust moet zijn van wat jezelf waard bent. Als je duidelijkheid hebt over de eigen waarde is beslissen veel gemakkelijker. Mensen met minder eigenwaarde beschermen zichzelf door geen risico’s te nemen. Gevolg is dat je je vasthoudt aan iets waar je niet tevreden mee bent. Je kan beter een risico nemen dan een onbevredigend en middelmatig bestaan. Een slechte beslissing is beter dan geen beslissing. Weet je doel en je kan sneller beslissen. Dus: Ik weet wat ik wil en ik weet waar ik voor sta, dus hoppa! Keuzes maken en gaan: “Het is oké als het even tegenzit ~ de Koning”
Ik wens jullie een mooie kerst en alvast een prachtige jaarwisseling! Op naar 2020. En nooit gedacht dat de Koning met zijn toespraak mij kon helpen deze keuze te maken.