Knallen daar houd ik van

Zo veel kansen, zoveel mogelijkheden en zoveel plezier in wat ik doe. Wanneer zeg ik “nee” en hoe zorg ik er voor dat als ik dat doet ik mij er goed bij voel? Nou ik heb antwoorden!

Kansen

Als ondernemer zie ik continu kansen. Als ik op alles dat op mijn pad komt ja zeg, dan denk ik dat wij geen focus voor Prosos houden. Ergens gebeurt mij dit af en toe echt wel, want ik vind heel veel leuk en krijg van heel veel werkzaamheden energie. Waarbij ik bij sommige mensen hoor: “Ja, daar voel ik mij niet goed bij hoor om dat te doen”, “Hoort dat wel bij mijn werk?” Ik ken dat niet. Ik pak alles op. Zeg maar wat ik mag doen en ik pak het op. Ik moet mezelf dwingen om nee te zeggen. Dat klinkt simpel, maar ik vind het best lastig! Let wel, als ik de keuze maak om het niet te doen, dan heeft dat ook een duidelijke reden. Denk hierbij aan het feit dat ik het werk echt oprecht niet vind passen bij mijn kennis en kunde. Of dat ik nooit aan de verwachting van de opdrachtgever kan voldoen. Een andere reden kan zijn dat ik niet voor het beste resultaat van het bedrijf mag gaan. Dat heeft te maken met mijn resultaatgerichtheid. Er zijn natuurlijk wel meer redenen waarom je iets niet doet of waar je nee tegen zegt, maar dit zijn voor mij heldere voorbeelden, die ik in de jaren wel mee heb gemaakt. Waar ik op het moment van de keuze ook heel duidelijk en krachtig de keuze heb gemaakt.

Pionier

Ik ben een ondernemer van het type pionier, dol op nieuwe dingen. Ik zeg graag ja als zich iets nieuw en opwindends aandient en ga me snel vervelen als ik langere tijd aan één ding moet werken. Toch heb ik focus nodig. Focussen kan iedereen, het werkelijke probleem ligt bij het maken van keuzes. Dat betekent dus dat als ik meer focus aan wil brengen in mijn leven dat ik moet leren bewuster te kiezen. Daar ligt het echte werk.

“Zonder focus ga je niet vlammen”

Zonder focus aan te brengen, en zonder het bewust richten van de energie op het focuspunt, komt er geen vuur. Zonder brandpunt, ga ik niet vlammen. Focus is een vereiste voor succes. Soms zelfs een kwestie van leven en dood. De komende tijd heb ik mijzelf de tijd en de ruimte gegeven om als ondernemer echt aan mijn bedrijf te gaan werken. Focus aanbrengen heeft veel voordelen. Het vreemde aan focus is namelijk dat het na verloop van tijd lijkt alsof de dingen ‘vanzelf’ naar je toe komen en lukken. Ineens krijg je een mailtje met een tip voor een nieuwe opdracht. Of ineens komt het perfecte idee op je pad, of biedt iemand je aan om mee te werken aan een interessant en leerzaam project.

“Iedereen kan focussen. Het werkelijke probleem ligt bij het maken van keuzes.”
Bron: Talentontwikkeling

Kortom focussen kan iedereen, het werkelijke probleem ligt bij het maken van keuzes. Dat betekent dus dat als ik meer focus aan wil brengen in mijn leven dat ik moet leren kiezen. Daar ligt voor dit moment het echte werk. Ik kan wel zeggen dat ik goed op weg ben!

Het echte werk: Keuzes maken!

Als ik je een tip mag geven, is het goed te onderzoeken welke belemmerende gedachtes je hebt, om echt keuzes te maken om te komen tot focus. Welke gedachtes over jezelf of over de mogelijkheden zijn écht waar? En welke zekerheid heb je daadwerkelijk écht nodig? En wat is het mooiste dat jou kan overkomen als je wel kiest?

Ik ben benieuwd naar jouw keuzes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *