Met druk zijn kom je er niet

Alleen sukkels hebben het druk

Ik lees nog even wat berichten terug op LinkedIn en mijn oog valt op een artikel: ‘alleen sukkels hebben het druk‘. Ok, duidelijk… Ik heb het dagelijks ‘druk’, dus kan ik dan concluderen dat ik een sukkel ben? Al stel ik mijzelf vaak wel de vraag, wat is druk? Gretig begin ik het artikel te lezen.

Er is niets mis met een vol, actief leven

Oh gelukkig, in de tweede alinea lees ik: “Er is niks mis met een vol, actief leven, good for you, zegt Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog. Maar de staat van „busyness” waarin we tegenwoordig onophoudelijk verkeren; het wordt tijd die achter ons te laten.

Ja, FOCUS: ik heb het dagelijks wel druk: op 7:30 uur zit ik op mijn werk, check mijn mail en ren de dag door met telefoon, mail, afspraken. Al snel merk ik in het artikel dat ik wel focus heb. Ik heb namelijk geen druk en hectisch gezin en of privé leven, ik heb keuzes gemaakt samen met Pascal hoe wij deze eerste 5 jaren willen invullen met werk en privé. Dat klinkt heel heftig, maar dat is op dit moment wel een bewuste keuze in ons leven.

Ja, BETROKKENHEID; daarmee heb ik weinig tijd voor vrienden/familie, heb ik op dit moment geen hobby naast mijn werk. Al zitten er veel aspecten in mijn werk die ik zeker zie als ‘hobby’, wat maakt dat ik veel ‘leuk’ vind, wat dan soms ook weer een andere uitdaging met zich meebrengt. Misschien daar ook nog eens een blog over schrijven.

Ja, BEHEERSING; Mijn dagen worden wel langer en soms heb ik het gevoel dat mijn dagen te kort zijn. Toch weet ik wel dat Pascal en ik op 1 lijn zitten en knaagt er niet een gevoel van een tekortkoming naar iemand. Wel ben ik vaak in de weer met mijn gevoel: ‘Wat wil ik nu echt, hoe creëer ik ruimte voor mijn eigen ik en verdere idealen?’ Maar door het beantwoorden van deze vragen, creëer ik nou niet echt meer rust…. het brengt onrust in mijn lijf en hoofd… daar zit ik dan soms helemaal niet op te wachten.

Crabbe schrijft:

Drukte is slecht voor gezondheid, relaties en geluk, maar ook voor de carrière

Ik kan het even niet zo goed bij elkaar brengen, ik snap dat het niet altijd goed is voor je gezondheid en relatie, maar staat het mijn geluk en carrière in de weg? Daar ga ik eens over nadenken. Crabbe schrijft ook dat drukte, drukte in stand houden. Daar ben ik het wel mee eens. Als ik een dag heb met veel externe afspraken en ik heb geen tijd om te appen, mailen of minder social te versturen dan komen er ook minder berichten terug.

Om meer ruimte te hebben voor ‘carrière’ is volgens Crabbe tijd nodig voor ontwikkeling van nieuwe ideeën, nieuwe producten, nieuwe diensten die de organisatie onderscheidt van de concurrentie. Daar is een andere houding voor nodig dan ‘druk zijn’. Daar zie ik wel wat in en eens, als ik meer rust in mijn hoofd krijgt, begint mijn hoofd ook direct weer te ratelen.

Dus lees ik verder, “het is tijd voor een radicale verandering. Want dat „too much”, stelt Crabbe, dat gaat niet veranderen, het wordt alleen maar meer. Er is een andere reactie op overvloed mogelijk dan ‘drukdrukdruk’. Als het niet zo lelijk was, zou hier het woord ‘proactief’ vallen”.

Crabbe onderscheidt vier strategieën om de overvloed de baas te worden:
1) Beheersing: de teugels van het leven weer in handen nemen.
2) Focus: het belangrijkste doen en de rest negeren.
3) Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
4) implementatie: hoe ga je dit in de praktijk brengen?

Hoe maak ik mijn keuzes?

Hoe verder ik in dit stuk kom, hoe meer rust ik krijg. Heb ik het eigenlijk wel zo druk en volgens mij ben ik best op de goede weg als ik bovenstaande strategieën lees. Ik ben eigenlijk de overvloed best te baas. Ik denk dat ik nog wat meer kan werken aan ‘beheersing‘ en nog wat meer stil staan bij ‘betrokkenheid‘. Ik denk zelf door de focus die ik heel duidelijk aangebracht heb en het implementeren in de praktijk van die focus dat ik al best een eind op de goede weg ben. Vooral de beheersing erkennen en opnieuw definiëren wat voor mij succes is, biedt de kaders waar ik nu elke keer over heen ga.

Doorbikkelen

Wat doe je als je even in de omstandigheden zit, dat het “doorbikkelen” is en dat je even gevoelsmatig niet anders kan. Zo wordt er in je familie iemand ziek, die wil je toch helpen naast je drukke baan. Of je krijgt de kans van je leven in je werk, dat moet toch even naast de huidige acties gefietst worden. Het antwoord van Crabbe vond ik wel mooi:

„Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegenmoet treedt. Zo vragen mijn vrouw en ik elkaar aan het eind van de dag: ‘Did you ‘process’ the kids, or did you have fun with them?’

Topconclusie

En dan lees ik de laatste alinea een paar keer achter elkaar “De oplossing voor drukte is niet: meer tijd hebben om je te ontspannen. De oplossing is: gerichte aandacht op wat je doet, daar helemaal bij betrokken te zijn.” Wie op de vraag ‘Hoe gaat het?’ nog de vergissing begaat met het D-woord te antwoorden, laat zien de uitdagingen van de nieuwe tijd slecht begrepen te hebben”. Ok! Ik heb vandaag wat geleerd. Dank je wel NRC voor dit artikel.

En ja, ik ben denk ik nu 30 minuten verder, maar had een heerlijk half uurtje eigen tijd.

***

Samengevat nog 5x focus:

  1. Creëer concentratie: focus op je intentie en niet op tijd.
  2. Plan je tijd in grote brokken: cluster vergelijkbare activiteiten.
  3. Durf niets te doen: vernieuwing en creativiteit vinden hun oorsprong in lege momenten.
  4. Ontwikkel een ochtedroutine: begin je werkdag met je moeilijkste, belangrijkste taak.
  5. Doe niet alles: Wees alleen gericht op het nemen van relevante beslissingen

Bron: alleen sukkels hebben het druk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *