Mini-me van mij

Om maar gewoon met de deur in huis te vallen. Er zal van mij nooit een mini-me van mij zijn of komen. Toen ik begin dertig was, hebben wij hier samen een definitieve keuze in gemaakt. In ons leven komen geen kinderen.  Nadat het biologisch voor ons niet een verstandige keuze was, zijn wij jaren ‘geleefd’ door de adoptiewachtlijsten. Om in dit blog niet te veel aandacht aan deze periode te schenken, rond ik dit af door te zeggen, dat wij na een lange wachttijd besloten hebben niet langer ‘geleefd’ te willen worden en hebben zelf deze periode beëindigd.

Afgelopen week zag ik de Mini-Me collectie van Nicolette van Dam en dat raakte mij. Niet omdat mijn moedergevoel onbeantwoord blijft, maar meer het gevoel wat ik erbij kreeg. Eigenlijk komt er nooit een moment dat er een persoontje in mijn leven gaat komen die op mij lijkt in persoonlijkheid of karakter, waarbij ik denk: ‘Kijk dat ben ik’. Ik besef mij echt dat elke persoon zijn eigen persoonlijkheid heeft, nee ik wil echt niet klonen… want je moet echt niet 100% Anita willen zijn!  Maar soms jaag en zoek ik naar eigenschappen in mensen, die ik oprecht niet of nauwelijks kan vinden… was dat met een Mini-Me gelukt ?? [Let op: dit is een gedachtengang en was nooit een doel geweest, hahaha!]

Generalist

Ik voel mij met trots een Generalist. Volgens mij heb ik dat nooit gezegd en zo gevoeld, maar na vandaag: een dag met gesprekken, persoonlijke gevoelens en op zoek naar antwoorden op vragen, kreeg ik dit gevoel.
Vroeger heb ik wel eens tegen mijn ouders gezegd: “Waarom ben ik niet in 1 ding heel erg goed?” “Waarom hebben jullie niet aangemoedigd, dat ik ergens heel goed in ben?” Uiteindelijk ben ik onwijs blij met wie ik ben als generalist. Wie en hoe voel ik mij? Ik vind dat ik mag zeggen dat ik een professional ben in wie ik ben en wat ik doe. Ik werk graag in de frontlinie en ik heb gelezen dat je dan in de essentie al een generalist bent. Ik heb veel kennis van uiteenlopende vakgebieden en werk graag met mensen met een verscheidenheid aan behoeften en problemen (uitdagingen). Net zoals bijvoorbeeld een huisarts dat doet. Huisartsen hebben een breed perspectief dat veel vergt van hun deskundigheid op het gebied van gezondheid. Maar zij beseffen zich ook dat zij niet alles kunnen of hoeven te weten. En dan halen zij er een specialist bij!

Heel veel mensen om mij heen, geven altijd terug:
‘Ja, maar dat kan ik niet. Ja, maar daar heb ik niet voor geleerd. Ja, maar dat is niet waarom ik gekozen heb voor dit vak. Ja, maar dat moet je niet aan mij vragen hoor, dat is niet zo mijn ding.’ Ik denk dan altijd: ‘probeer het gewoon, kijk hoe ver je kan komen, kijk wat je wilt doen’. Maar ja… dat is omdat ik een generalist ben… toch?

Generalist werken of generalist zijn

Generalistisch werken of generalist zijn. Het betekent (dus) niet dat je alles zelf moet kunnen of weten. Alles zelf moet doen. Emotioneel typ ik deze zinnen, want er komt heel veel bij elkaar in mijn gedachten. Ik ben jaren onwijs fanatiek in de muziek geweest. Ik speelde dwarsfluit. Een aantal weken geleden kwam ik een maatje tegen in de tijd dat ik in de muziek zat. De herinneringen werden weer opgerakeld. Week in week uit ging ik met heel veel plezier naar het orkest. Wat maakten wij met elkaar mooie muziek, ieder zijn eigen ‘partij’ met zijn/haar eigen favoriete muziekinstrument, maar samen maakten wij prachtige muziek!

Wat mij betreft zie ik hierin een mooie vertaling voor mij hoe ik de generalist zie: “De goede generalist doet actief mee in het orkest waarin hij of zij speelt. Ontdekt en gebruikt alle collega’s (instrumenten), de contacten, de inzichten en de adviezen die helpen bij moeilijke beslissingen en situaties. Hij of zij legt verantwoording af en brainstormt over verschillende ideeën en opties. Het is een duizendpoot ja. Maar gelukkig niet alleen! Een goede generalist weet zijn grenzen te stellen.”

De laatste zin, mijn grenzen stellen is mijn hele leven al een uitdaging. Ik wil altijd meer en vertrouw al heel veel jaren op mijn idee dat ik mensen om mij heen moet kunnen creëren die met mij dat meest haalbare kunnen bereiken. Ik ben altijd op jacht naar de mensen om samen generalistisch te werken, zodat ik generalist kan zijn!

Hoe zit het met jou: ben jij een generalist of een specialist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *