Op naar een heldere geest

Waarom raakt een ene situatie je meer dan een andere? Zakelijk teleurgesteld raken, kan ik vrij goed handelen. Dan besef ik mij dat je niet alles kunt behalen en dat elke teleurstelling een uitdaging is voor een nieuwe kans. Toch zijn er ook echt in mijn leven nog steeds momenten dat ik teleurgesteld word. Ik denk dat het komt omdat je dan persoonlijk geraakt wordt. Misschien komt het omdat dan je vertrouwen in mensen wordt geraakt of omdat je zelf het vertrouwen 200% had gegeven en dat wordt dan anders teruggegeven. Maar toch probeer ik er wel positief mee om te gaan…

Wie leert van zijn teleurstellingen, in plaats van zich erin te wentelen, krijgt een heldere geest.

Is het wel echt zo erg om teleurgesteld te zijn? Het voelt vervelend, maar het leert je ook dat je beeld wat je had niet aansluit bij de realiteit. Dat doet soms pijn, maar het is ook mooi. Want soms pakt het leven heel anders uit dan we hadden gedacht en bereik je toch hetzelfde doel en soms wel sneller dan dat je had gedacht. Ik heb door de jaren heen wel geleerd je vrij kunt voelen van teleurstellingen door ze te accepteren, te bekijken wat deze teleurstelling je leert, en de alternatieve situatie met open armen te ontvangen. Ieder moment is mooi, iedere situatie biedt een kans voor nieuwe inzichten en ontwikkeling. Ik laat zeker op momenten mijn teleurstellingen toe. Ik uit dat in boosheid, maar ook in een verdrietig gevoel.

Teleurstellingen echt ervaren

Door teleurstellingen echt te ervaren, krijg jij de kans om als mens te groeien. Ik ben er van overtuigd dat negatieve ervaringen niet voor niets gebeuren. Ik zie het uiteindelijk als een kans om een andere weg in te slaan en nieuwe wegen te onderzoeken. Wanneer je op zo’n manier tegen teleurstellingen kan aankijken, zal je veel optimistischer kunnen beginnen aan bijvoorbeeld een nieuwe uitdaging, relatie, baan of vriendschap.

Stop met piekeren

Wanneer je wordt teleurgesteld door een ander, verspil dan geen energie om te piekeren over hoe je die ander, op welke manier dan ook, kan veranderen. Het lukt je niet, dus accepteer gewoon dat er mensen zijn die anders handelen of denken dan jij. Juist dat verschil tussen mensen, maakt iemand uniek. Richt je dus voornamelijk op jezelf en verspil niet teveel tijd aan de gedragingen van een ander. Jij hebt geen invloed op het handelen en denken van een ander, maar je hebt wel invloed op het handelen en denken van jezelf!

Accepteren

Als je tegenslagen niet kunt voorkomen, accepteer ze dan! Pas als je een teleurstelling accepteert creëer je ruimte om andere, veel belangrijker, zaken van het leven te begrijpen en mee te maken. Leer om je negatieve gedachten los te laten en probeer of je een positievere manier kunt verzinnen om tegen dezelfde situatie anders aan te kijken. Ieder nadeel heeft immers ook zijn voordeel. Gisteren is verleden tijd, morgen is de toekomst, maar wat belangrijk is, is vandaag. Realiseer je dat verdriet tevens een helende werking heeft. Laat je tranen en andere emoties vrij stromen, dat lucht en ruimt op. Als dat eenmaal is gelukt, dan zal er een andere deur opengaan die voorheen altijd gesloten leek. Een mooi en wijs citaat zegt dit:

“Wanneer één deur van het geluk zich sluit dan opent een andere zich. Maar meestal staren we zo lang naar de gesloten deur dat we de zojuist geopende niet zien.”

Zie teleurstellingen daarom niet als een aanval op jou als persoon, maar als een ervaring en omarm hem. Hoe ga jij om met teleurstellingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *