Wat betekent voor jou het woord carrière?
Afgelopen weekend kreeg ik die vraag en hoe stom, ik had daar helemaal geen antwoord op. ‘mijn eerste reactie is dat ik daar niet mee bezig ben. Ik ben iemand die keuzes maakt op basis wat op haar pad komt en wat ze ‘leuk en uitdagend vindt’, maar gericht op een carrière, nee dat niet echt….
Eenmaal thuis zoek ik toch even op wat het woord carrière volgens de Van Dale betekent: “Werk dat je in je leven gedaan hebt, Maatschappelijke positie, het werk wat je doet, loopbaan, zakelijk succesvol.”
Fulltime werken
Een carrière als in de betekenis wat heb je gedaan daar kan ik wel wat mee. Het woord succesvol wat veel mensen er aan koppelen vind ik dan minder relevant. Het gaat er om wat heb je in je (maatschappelijke) loopbaan gedaan of wat wil je nog doen? Waar word je gelukkig van? Als je terugkijkt op je leven, had je het dan naar je zin in je werk? Veel van onze tijd gaat toch naar het werk. Als ik naar mij zelf kijk, werk ik deze zomer 20 jaar, waarvan ik ca. 3 jaar -> 4 dagen in de week heb gewerkt (ivm een dag vrijwilligerswerk in de week). De overige 17 jaren heb ik altijd fulltime gewerkt.
Het beste uit mezelf halen
Carrière maken betekent voor mij het beste uit mezelf halen, voldoening, plezier hebben met een team experts om mij heen, creatief bezig kunnen zijn, kleine succesjes behalen (een goede omzet, een compliment van onze opdrachtgevers, een leuke samenwerking), werk en privé zo goed mogelijk combineren en vooral: gelukkig zijn en blijven met mijn mijn partner, Pascal. Pas als dat laatste in balans blijft, is mijn carrière wat mij betreft geslaagd.
Geld, zekerheid en voldoende tijd om te genieten
Ergens ben ik wel een ‘echte’ “Millennial”. In het rapport: De carrières van millennials:een visie op 2020 wordt beschreven dat in 2020 een derde van de de wereldwijde beroepsbevolking uit millennials bestaat.
Zij letten op drie dingen als ze kiezen waar en hoe ze werken: geld, zekerheid en vrije tijd. Ze willen beloond worden voor hun inspanningen, zich zeker voelen van hun baan en tegelijk de vrijheid hebben om eens in de zoveel tijd een adempauze in te lassen (dat zoek ik op in mijn werk… anders krijg ik de opmerking: ‘maar jij neemt helemaal geen adempauze’). Ze vinden het ook belangrijk om met fijne collega’s te werken en plezier te hebben tijdens het werk. Evenals de mogelijkheid om flexibel te werken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. In plaats van te focussen op een baan voor het leven, begrijpen millennials dat het belangrijker is om continu nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze inzetbaar blijven. 93 procent wil een leven lang leren en is bereid om eigen tijd en/of geld te besteden aan opleiding en training (Nederland: 71 procent).
Ontwikkeling bij bestaande werkgever
Millennials willen nieuwe kansen bij hun huidige werkgever, niet bij de volgende. 63 procent wil de komende vijf jaar of langer bij z’n huidige werkgever blijven. Maar als je ze vraagt hoelang ze dezelfde functie willen vervullen, antwoordt twee derde: minder dan twee jaar. Een kwart wil zelfs binnen een jaar een andere rol bij dezelfde werkgever. Die uitkomsten bevestigen hoe gretig millennials nieuwe uitdagingen willen aangaan en bereid zijn verschillende rollen en taken te combineren.
Kortom: millennials hebben baanzekerheid hergedefinieerd tot carrièrezekerheid – het gaat om de reis, niet om de baan.
Tot slot
Ja, mijn carrière is heel erg belangrijk voor mij. Het heeft me de afgelopen jaren verder gevormd, geeft me een voldaan en trots gevoel, maar carrière maken is niet de focus. Genieten van mijn carrière, dát is voor mij belangrijk. Zo, dat zegt een echte millennial (ik ben geboren tussen 1977/1980 en 2000).
Hoe zit dit bij jou? Wat betekent voor jou het woord carrière?