Gewoon plannen, die wekelijkse focusmomenten

De afgelopen dagen zijn rare dagen geweest, misschien komen veel gevoelens samen en is het even lastig om door de brei van gedachten alles te ordenen en vooral ook keuzes te maken. Een aantal dagen “me-myself-and-I”. Collega’s zijn vrij, nemen vakantie, zijn minder beschikbaar. Een nieuwe werkelijkheid. Het geeft mij gek gezegd veel rust en onrust tegelijk. In feite is het nog niet eens ondernemen, maar is het gewoon eens nadenken over wat ik nou eigenlijk wil, waar ik energie van krijg en dan bestaan deze gedachten uiteindelijk uit heel veel keuzes maken.

Keuzes ordenen

Om al die keuzes te ordenen, heb ik mijzelf de opdracht gegeven om eerst te bepalen hoe ik meer tot focus kan komen. Ik heb zo bizar veel ideeën, dat ik mij nog jaren thuis kan vermaken. Het gevoel van verstarren ontstaat alleen nu wel. Van mijzelf ken ik dat helemaal niet. Ik ga altijd direct aan de slag en dan ontstaan er de mooiste acties, producten en diensten. Nu is het gewoon allemaal even anders. Verstarren bestaat voor mij uit heel veel gedachten, die allemaal uitgevoerd mogen gaan worden, maar die nog niet in hapklare blokken mijn hoofd binnenkomen. Het zijn flarden, die nog niet een duidelijk kader hebben gekregen … volg je mij nog …

Vertroebelende gedachten

De gedachten in mijn hoofd zijn vertroebeld, misschien noem je dat wel zo. Door veel veranderende situaties, ben ik ook erg alleen keuzes aan het maken en weet ik ook niet altijd waar ik goed aan doe. De vragen in mijn hoofd gaan van de hak op de tak. Het zijn lastige confronterende vragen, die ook niet vandaag op morgen een antwoord (kunnen) krijgen. Helemaal niet als je weet dat ik privé ook het nodige te verstouwen heb.  Deze privé zorgen zijn er gewoon elk moment van de dag en het voelt wel eens alsof die zorgen je hersenen ’s nachts opeten. Een vader die ernstig ziek is, een man die ziek is, en komende weken behandelt gaat worden. We hebben allebei nauwelijks tot geen werk door de corona-crisis en wij zien ons opgebouwde potje voor later zo in het doucheputje glijden. Ja, dan wil je van alles… maar dan staat je leven eenvoudigweg elke keer weer helemaal op zijn kop.

Betere focus

Het aanbrengen van focus helpt mij vaak in tijden dat ik het allemaal niet meer zo goed weet. Ik neem je mee in hoe ik dat voor mijzelf doe en misschien helpt het jou ook wel! Wil je hier eens over sparren of herken je wat ik schrijf? Laat het mij gerust weten.

Mijn motto: in beweging blijven!

Ik denk dat ik een bijzonder iemand ben. Stil zitten en wachten tot de zondagmiddag om is, dat is niet zo mijn dingen. Ik ben graag bezig, ik heb onwijs veel activiteiten, die ik leuk en interessant vind om te doen, maar hoe zorg ik ervoor dat ik er ook stappen in maak en dat ik hier ook stap-voor-stap aan ga werken? Daar zit in het hier en nu een beetje de ‘onrust’ denk ik. Ik heb een korte termijn “bucketlist” opgesteld:

  1. Komende 3-6 maanden: Een eigen trainingsprogramma – welke ik onder het label AnitaHvL wil uitbrengen – een eerste gedachtengang voor het trainingsprogramma heb ik uitgewerkt: “Online ondernemen ipv Online marketing”
  2. 2020-2021: Een eigen businessroman – Een start gemaakt aan de opbouw van een eigen boek en software liggen op mij te wachten. Ik zou wel graag samen willen werken met een ‘schrijfcoach’; zodat er ook vaart in mijn boek blijft -> iemand een idee?
  3. Komende 3-6 maanden:Bijscholen online marketing – Voor online marketing ben ik gestart met de voorbereidingen voor het behalen van een aantal certificaten.
  4. Tweede helft 2020: Vanaf de zomer/najaar 2020 sta ik open voor een interimklus (2-3 dagen in de week). Ik ben voor mijzelf op een rij aan het zetten waar mijn kracht ligt als het gaat om mijn inzet.

 

Duidelijkere focus

Met de inzet van een duidelijkere focus in mijn dagen wil ik hier de komende periode intensiever aan gaan werken.

A) Ik plan wekelijks focusmomenten in.
Dat zijn uren waar je het meest productief bent wanneer je het beste kunt concentreren. Ook niet onbelangrijk, de momenten op de dag waarop de kans op interrupties het kleinst is.

 

B) Ik geef mijzelf dagelijks duidelijke taken.
Taken waar ik mij op wil richten en deze taken maak ik dan ook af, het lukt mij alleen nog niet omdat achter elkaar uit te voeren. Dus bij mij komt altijd alles af, alleen ik verschuif door de waan van mijn dag wel zeker de aandacht per taak. Dit kost veel energie en levert dan ook niet het meeste rendement op.

 

C) Misschien heb je wel eens gehoord van de pomodoro-techniek.
Deze techniek gebruik ik nu vooral op de dagen en avonden als ik alleen aan het werk ben (dit is nu ca. 6 avonden en 3 dagen) en het werkt voor mij top. Je werkt in kort-tijdsintervallen intensief en ongestoord aan 1 taak. Ik zou het heel graag doordeweeks ook willen gebruiken. Helemaal nu in deze periode mijn dagen allemaal redelijk op elkaar lijken. Maar ik vind het al heel wat dat ik 3 van de 7 dagen zo kan werken.

Het principe van de pomodoro-techniek is uiterst simpel (Bron: Future Proof me)

  • Bepaal waar je je het komende tijdsblok op gaat richten (één taak!)
  • Zorg dat je niet gestoord wordt door je omgeving, mail, notificaties telefoon, etc. Sluit alles af!!
  • Zet je timer op 25 minuten – werk zonder afleiding aan je taak
  • Als de timer gaat neem je 5 minuten pauze
  • Na vier tijdsblokken van 25 minuten neem je een langere pauze.

 

D) Mijzelf afsluiten vind ik heel lastig.
Ik merk wel dat nu ik thuis werk en de inzet van tijd voor mij nu alleen meer is dan de tijd dat je samen met iemand of een groep werkt, ik ook geconcentreerder kan werken. Ik luister zelf niet graag naar muziek als ik aan het werk ben, maar ik vond een website Noisli dat echt even een bubbel van een tijdsvak kan afkaderen. Terwijl ik nu aan het typen ben, zit ik voor mijn gevoel met mijn voeten aan de branding van de zee (qua geluid).

 

E) Nee, zeggen
tegen iemand die belt, een collega die een vraagt stelt of gewoon omdat ik iemand even niet te woord kan staan. Ik sta altijd ‘aan’. Ik ben niet altijd streng genoeg tegen mijn omgeving, zodat ik hierin ook mijn grens niet laat blijken.

 

“Beschouw je adempauze als heilig”

Bovenstaande punten A-E heb ik voor deze periode ingepland en/of zorg ik er voor dat ik die afspraken met mijzelf maak. Ik ben benieuwd waar ik volgende maand om deze tijd sta. Dit was anders in Afrika, Nambië geweest… maar door de hele situatie met mijn vader en uiteraard de corona-crisis gaat deze reis dit jaar niet door ons gemaakt worden. Stiekem zou ik wel eens even om het hoekje willen kijken van het najaar van dit jaar… maar aan de andere kant doe ik mijn best om maar gewoon bij mijzelf te blijven en brengt het aanbrengen van focus mij de mogelijkheid om dat ook te doen.

 

Hoe breng jij focus aan in je dag, in je werk of gewoon omdat je iets tot een resultaat wil brengen? Ik ben wel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *