Gewoon plannen, die wekelijkse focusmomenten

Ondernemersadvies: Zelf aan de slag!

En dan zijn wij weer langzaam up-and-running. Oh nee… we zijn nog lang niet op ons oude niveau, maar dat is voor mij het minst belangrijk.

Ons cluppie staat er en wij voelen ons meer verbonden en meer klaar voor wat komen gaat. Wij hebben er zin in, de energie is er en wij zijn er SAMEN klaar voor. De komende periode wil ik als ondernemer mijn AnitaHvL blogs meer gaan integreren in de werkzaamheden van Prosos. Ik vind dat het kan, ik vind dat het laat zien waar wij mee bezig zijn als bedrijf en ik vind dat het past in de aanpak dat ik het interessant vind om jou als ondernemer of marketeer gewoon een aan het denken te zetten en/of je te inspireren.

“Ik ben van mening dat als wij SAMEN aan de slag gaan, wij verder komen. Wij veel van elkaar kunnen leren. Dat past prima in waar wij met Prosos staan en dan is het niet nodig om dit op een aparte site te presenteren. Wat vind jij?

In dit blog aandacht voor focumsmomenten. Ken jij ze? Ben jij bewust van je eigen planning en hoe je daar goed mee om gaat? Ik ben benieuwd.”

Betere focus

Omdat nu alle acties weer over elkaar heen schieten en alles weer door elkaar tijd en aandacht vraagt, is het aanbrengen van focus belangrijk. Wie weet kan ik jou met onderstaande toelichting wel helpen als ondernemer en/of als marketeer. Het helpt mij vaak in tijden dat ik het allemaal niet meer zo goed weet of dat ik overvallen word door alle acties die er voorliggen. Je wordt overvallen door de rollercoaster aan acties. Hoe tof, maar ook wel hoe veel tijd slokt het op. Ik neem je mee in hoe ik dat voor mijzelf doe en misschien helpt het jou ook wel! Wil je hier eens over sparren of herken je wat ik schrijf? Laat het mij gerust weten.

Gewoon plannen, die wekelijkse focusmomenten.

Ben jij bewust van je eigen plannen en hoe je daar goed mee om gaat?

Duidelijkere focus

Met de inzet van een duidelijkere focus in mijn dagen wil ik hier de komende periode intensiever aan gaan werken.

A) Ik plan wekelijks focusmomenten in.
Dat zijn uren waar je het meest productief bent wanneer je het beste kunt concentreren. Ook niet onbelangrijk, de momenten op de dag waarop de kans op interrupties het kleinst is.

B) Ik geef mijzelf dagelijks duidelijke taken.
Taken waar ik mij op wil richten en deze taken maak ik dan ook af, het lukt mij alleen nog niet omdat achter elkaar uit te voeren. Dus bij mij komt altijd alles af, alleen ik verschuif door de waan van mijn dag wel zeker de aandacht per taak. Dit kost veel energie en levert dan ook niet het meeste rendement op.

C) Misschien heb je wel eens gehoord van de pomodoro-techniek.
Deze techniek gebruik ik nu vooral op de dagen en avonden als ik alleen aan het werk ben (met name de vroege ochtend, de namiddag, avonden en weekenden) en het werkt voor mij top. Je werkt in kort-tijdsintervallen intensief en ongestoord aan 1 taak. Ik zou het heel graag doordeweeks ook willen gebruiken. Daar slokt de waan van de dag mij nog wel steeds enorm op. Daar wordt zeker aan gewerkt door ook het team de assistentie te geven om met structuur en regelmaat te werken en vragen wat meer te clusteren dan de hele dag maar los te gaan.

Het principe van de pomodoro-techniek is uiterst simpel (Bron: Future Proof me)

  • Bepaal waar je je het komende tijdsblok op gaat richten (één taak!)
  • Zorg dat je niet gestoord wordt door je omgeving, mail, notificaties telefoon, etc. Sluit alles af!!
  • Zet je timer op 25 minuten – werk zonder afleiding aan je taak
  • Als de timer gaat neem je 5 minuten pauze
  • Na vier tijdsblokken van 25 minuten neem je een langere pauze

 

D) Mijzelf afsluiten vind ik heel lastig.

Ik werk goed in een groep, maar alle prikkels raken mij en ben ik snel degene die mee schakelt en meepraat. Ik luister zelf niet graag naar muziek als ik aan het werk ben, maar ik vond een website Noisli dat echt even een bubbel van een tijdvak kan afkaderen. Terwijl ik nu aan het typen ben, zit ik voor mijn gevoel met mijn voeten aan de branding van de zee (qua geluid).

E) Nee, zeggen
tegen iemand die belt, een collega die een vraagt stelt of gewoon omdat ik iemand even niet te woord kan staan. Ik sta altijd ‘aan’. Ik ben niet altijd streng genoeg tegen mijn omgeving, zodat ik hierin ook mijn grens niet laat blijken.

“Beschouw je adempauze als heilig”

Bovenstaande punten A-E heb ik voor deze periode ingepland en/of zorg ik er voor dat ik die afspraken met mijzelf maak. Ik ben benieuwd waar ik volgende maand om deze tijd sta. Stiekem zou ik wel eens even om het hoekje willen kijken van het najaar van dit jaar… maar aan de andere kant doe ik mijn best om maar gewoon bij mijzelf te blijven en brengt het aanbrengen van focus mij de mogelijkheid om dat ook te doen.

Hoe breng jij focus aan in je dag, in je werk of gewoon omdat je iets tot een resultaat wil brengen? Ik ben wel benieuwd!